Magyar kézifegyverek
 
  A magyar kézifegyverek közül két géppisztoly érdemel figyelmet. Konstukciójuk eléggé korszerű föleg, ha az adott körülményeket tekintjük, melyekben korlátozott volt az ország szuverenítása. Jelenleg is a fegyvergyártásunk erősen korlátozott, de a galil híres izraeli géppisztoly feltalálója is itt született és először a honvédelmi minisztériumnak kínálta fel a fegyvert, és a gepard puska sem utólsó találmány. Van a magyar mérnökökben tehetség a haditechnikai fejlesztésekre, csak nincs rá igazán tér, nem kapnak megfelelő támogatást hozzá.  
 
39 M géppisztoly
űrméret: 9 mm Mauser
csőhossz: 500 mm
teljes hossz: 1050 mm
tömeg: 4,15 kg (üres tárral) tűzgyorsaság: 730 lövés/min
torkolati sebesség: 450 m/s
tár befogadóképessége: 40 töltény
A modelt Király Pál tervezte és a Danuvia gyárban készítették fegyvert. A magyar királyi honvédség 1939-ben rendszeresítette. Kevésbé volt igényes, mint a hasonló német típusok, viszont ez egyrészt megkönnyítette a gyártását, másrészt csökkentette a meghibásodás esélyét is. Jelentős előnye volt a nagy tűzgyorsaság, ez a rivális modelleknél előbbre helyezte, a német géppisztoly csak 500 lövés/perces sebességgel lőtt. Ezen szempontokat vették figyelembe bevezetésekor. Érdekessége, hogy a tárat be lehetett hajtani. Egyes- és sorozatlövések leadására is alkalmas volt. A géppisztolyoknál egyes lövést használunk távoli célok ellen, rövid sorozatokat támadáskot, és ellenséges roham ellen - ami belefér hosszú sorozatokat. Mivel az ejtőernyősöknél sok volt a gond a hosszú fegyverrel, elkészült egy olyan, 39/A M jelu változata, amelynél az eredetileg egy darabból álló fatusát két részből készítették, hogy be lehessen hajtani azt. A tus a távoli célokra való pontos célzást teszi lehetővé. A két válozatból egyenként és összesen is csak kevés készült, a gyártással rövidesen átálltak a 43 M modellre.
 
 
43 M géppisztoly
űrméret: 9 mm Mauser
csőhossz: 425 mm
teljes hossz: 953 mm
tömeg: 3,64 kg (üres tárral) tűzgyorsaság: 730 lövés/min
torkolati sebesség: 450 m/s
tár befogadóképessége: 40 töltény
A 39 M géppisztolyt át kellett tervezni, hogy nagyobb számban lehessen gyártani, emellett néhány hiányosságát is ki kellett küszöbölni. Ezek közül a legsürgetőbb a gyorsan kopó tár áttervezése volt. Sok más változtatást is bevezettek, ezek közül a leginkább szembeötlő a behajtható válltámasz. A fegyver rövidebb lett, ejtőernyősök számára megfelelőbb, sulya is csökkent, természetesen a pontossága is. Az új fegyver 1942 oszére készült el, és a 43 M nevet kapta. Alkatrészellátási nehézségek miatt a termelés csak 1944 januárjában indult meg, de így is több készült belőle, mint elődjéből. A külföldi szakemberek is jól sikerült konstrukciónak tartják. Ez is jobb fegyver mint akár az oroszok dobtáras géppisztolya - akár a németek mp - géppisztolya, konstrukciójában a kettő közötti optimumot jelenti..